Açılış Sayfam Yap   Sık Kullanılanlara Ekle   

   Anasayfa          Künye           Arşiv     

Ekonomi - KOBI LERIN GELECEGI 30 GUN ILE KURTULACAK - Logisticus Dergisi
 KOBI LERIN GELECEGI 30 GUN ILE KURTULACAK

KOBI LERIN GELECEGI 30 GUN ILE KURTULACAK
 Yazı Boyutu

 Tarih : 30.07.2010 - 19:22:55 


Türkiyede Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerin (KOBİ) geciken alacakları artık işletmeleri iflaslara sürüklemeye başladı


Türkiyede Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerin (KOBİ) geciken alacakları artık işletmeleri iflaslara sürüklemeye başladı. Son günlerde kamuoyunun gündemine getirilen KOBİ’lerin geciken alacakları konusu, 2008 yılı başından bu yana, Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) tarafından her fırsatta dile getirildi. Özellikle taşımacılık sektöründeki 4 aya kadar uzayan ödemelerin 30 gün ile sınırlandırılması için 15.07.2009 tarihinde Hükümetten de resmen talepte bulunuldu. Ancak bugüne kadar bir gelişme kaydedilememiştir.

 

ABD’den yayılan global krizin etkisiyle, büyük firmalar ve kamu tarafından ödemeleri geciktirilen KOBİ’ler giderek daha zor bir sürece girmiştir.  Özellikle hizmetini yerine getirebilmek için peşin harcamada bulunan taşımacılık sektöründe, hizmet alanların ödemelerini 3-4 aya kadar uzatmaları, sektördeki sıkıntıları iyice arttırmış ve hizmeti yapılamaz duruma getirmiştir. Taşımacılık sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin faaliyetlerini devam ettirebilmek amacıyla uzayan vadelere “evet” demek zorunda kalmaları yakın bir gelecekte Türkiye’nin dış ticaretinin ve dolayısıyla tüm ülkenin sorunu hale gelecektir.

Avrupa Birliği ülkeleri 2000’li yılların başında bu tehlikeyi görmüş ve KOBİ’lerin daha fazla zarar görmesini engellemek amacıyla bir düzenleme getirmiştir. “Karayolu Taşımacılığının Güvenli Şekilde Gelişimi" başlıklı bir yasa ile  konuyu sektörel düzeyde ele alan Fransa’nın uygulaması, IRU (Uluslararası Karayolu Taşımacılığı Birliği) tarafından da benimsenerek desteklenmiştir.

 

Taşımacılık sektörünün küresel temsilcisi olan ve 74 ülkede  faaliyet gösteren IRU, AB’deki geç ödemelerin önlenmesine yönelik çalışmasını bütün ülkelerdeki üyelerine göndererek, destek istemiş ve IRU’nun bu çalışması, UND tarafından tercüme edilerek, 15.07.2009 tarihinde Hazine Müsteşarlığı’na sunulmuştur.

Ayrıca  Devlet Bakanı Zafer Çağlayan ile  Ulaştırma Bakanlığı’na sektörle ilgili gelişmelerin ve taleplerin bildirildiği raporlarda, geç ödemeler  sorunu sunulmuştur. İş dünyasının en önemli kurumlarından olan TOBB ve TİM de konu hakkında bilgilendirilmiştir.  

UND, AB’deki yasal düzenleme benzeri bir uygulama için “pilot sektör” olmaya da talepkardır.  

Bir yıldan bu yana tarafımızdan dile getirilen ve şimdi de artık diğer sektörler ve sivil toplum kuruluşlarınca haklı olarak gündeme getirilen Vade sınırlaması mevzuatının hiç vakit kaybedilmeden ülkemizde de yasalaşması artık kaçınılmaz hale gelmiştir. 

7 ÜLKEDE ÖZEL YASA VAR 

AB Komisyonu’nun Geç Ödemelerin Sınırlandırılmasına Yönelik Direktifi, şu anda AB içinde farklı uygulamalara tabidir. Avrupa Komisyonu’nun Nisan 2009’da verdiği öneriye göre mevcut Direktifte, ödeme vadelerini sınırlayan kuralların sıkılaştırılmasını öngören yeni bir onay değişiklik aşamasında bulunmaktadır. Ancak yeni haliyle 2012 yılında tüm AB’de yürürlüğe girecek olan direktifin belli başlı gerekçeleri şunlar:  (2000/35/EC sayılı AB Direktifi)

 

- AB'de her 4 iflastan biri geç ödemelerden kaynaklanıyor.

- Geç ödemeler nedeniyle 450.000 (kişi) iş kaybı yaşanıyor.

- Geç ödemelerin yıllık maliyeti 25 milyara Euroya dayanıyor.

 

 Ödemelerin yasal çerçevede düzenlenmesi ve geç ödemelerin sınırlandırılmasına yönelik uygulama yapan ülkeler ise şunlar :

 

- Özel yasa çıkaranlar: Belçika, Fransa İspanya, G.Kıbrıs, Yunanistan, İtalya, Litvanya, Lüksemburg.

 

- Önceden mevcut olan mevzuat ile direktifi birleştirenler : Portekiz, Çek Cumhuriyeti, Fransa, Macaristan, Letonya, Romanya, Slovakya, İsveç.

 

- Yükümlülükler yasası: Bulgaristan, Estonya, Malta (İş Dünyası Destek Yasası).

 

- Faizlerle ilgili genel kanun: Danimarka, Finlandiya, İrlanda, İngiltere ve İskoçya

 

- Bütünsel reform : Almanya


TAMER DİNÇŞAHİN

UND Yönetim Kurulu Başkanı


Paylas
  Editör :  Esra Süren

 
1 2 3 4 5   Puan Yok  
 Kaynak :  Esra Süren

 Kategori  Ekonomi

 
 

 Köşe Yazıları

Necati Aloğlu

Necati Aloğlu ¬
ŞİRKET YÖNETİMİ VE KURUMSALLAŞMA

Prof Dr. Can İkizler

Prof Dr. Can İkizler ¬
Kontakt Dermatit (Temasa Bağlı Cilt İltihabı)

Dr. Ali Tumuklu

Dr. Ali Tumuklu ¬
KROM CEVHERİNİN TAKİBİ

Dr. Yılmaz ARGÜDEN

Dr. Yılmaz ARGÜDEN ¬
TELEKOM ŞİRKETLERİ
 
TONER
 Son Haberler
 
 Popüler Haberler
 
 
 Döviz Bilgileri

  Döviz Alış Satış
  Dolar 1.7447 1.7531
  Euro 2.3164 2.3276


<


ANALIZ

Paylas Follow Reklamail on Twitter FriendFeed'de bana abone ol google reader blogcu blogspot





IS DUNYASI | EKONOMI | ULASTIRMA LOJISTIK DENIZCILIK HAVACILIK | TEKNOLOJI | TURIZM | EGITIM ISTIHDAM YONETIM DANISMANLIGI | FUAR PANEL | AKTUALITE SANAT | OTOMOTIV LASTIK YAN SANAYII | GUNCEL HABERLER | SAGLIK YASAM | HABERLESME ILETISIM TELEKOMINIKASYON | YEREL HABERLER | BANKACILIK SİGORTA FİNANS | YAPI INSAAT MIMARLIK DEKORASYON | DIS TİCARET | DUNYA | GUMRUK | AKARYAKIT VE MADENİ YAĞ | ROPORTAJ | ENERJİ MADEN | İHALE VE DUYURULAR | KARAYOLLARI VE YOL DURUMU | GİZLİLİK POLİTİKASI