Kuraklığın vurduğu Karadeniz bölgesinde hasat görünümünün kötüleşmesinin buğday fiyatlarında yol açtığı yükseliş ivmesinin azaldığının görülmesinin buğday fiyatlarını aşağı çektiği değerlendirilmesi yapıldı.
Rabobank uzmanı Luke Chandler, fiyatlarda yükselişe yol açabilecek önemli yeni gelişmeler olmazsa buğday fiyatlarının daha fazla düşebileceğini söyledi.
Tarımsal ürünlerde ileri teslim vadeli sözleşme alım satımlarında dünyanın bir numaralı ticaret borsası olan Şikago Ticaret Borsasında (CBOT) buğdayın kilesi bugün 6,90 dolara kadar düştü, daha sonra toparlanarak 6,96 dolar oldu. Geçen hafta kilesi 8,41 dolar olan buğday fiyatı bugün kilesi 6,90 dolara kadar gerileyerek, geçen haftaya göre yüzde 18 değer kaybetmiş oldu.
Şikago borsasındaki düşüşü takiben Avrupa'da da buğday fiyatları geriledi.
Paris'te ekmeklik buğdayın ton fiyatı 2,50 avro düşerek 210,75 avroya indi. Ekmeklik buğdayın ton fiyatı bir ara 206,50 avroyu gördü.
Dünyanın en büyük üçüncü tahıl ihracatçısı Rusya'da 130 yıldan bu yana en sıcak yaz aylarının hakim olmasının buğday rekoltesini düşürmesi ve Rusya'nın buğday ihracatını durdurma kararı buğday fiyatlarının yükselmesinde etkili olmuştu.
Geçen hafta sonu itibariyle ileri teslim vadeli buğday fiyatları, Haziran ayı başından itibaren yüzde 75'den fazla değer kazanmıştı.