Açılış Sayfam Yap   Sık Kullanılanlara Ekle   

   Anasayfa          Künye           Arşiv     

ROPORTAJ - DÜNYAYI BEŞ YILDA 365 KEZ DOLAŞTIK - Logisticus Dergisi
 DÜNYAYI BEŞ YILDA 365 KEZ DOLAŞTIK

DÜNYAYI BEŞ YILDA 365 KEZ DOLAŞTIK
 Yazı Boyutu

 Tarih : 10.12.2010 - 10:10:21 


Türkiye’de ev dışı pazarının büyüklüğü 14 milyar Euro. Yani henüz gelişmekte olan bir Pazar. Ulusal düzeyde sürdürülebilir bir tarım ve hayvancılık politikasının bulunmayışı sektörün önemli sorunlarından biridir.


Türkiye’de ev dışı pazarının büyüklüğü 14 milyar Euro. Yani henüz gelişmekte olan bir Pazar. Ulusal düzeyde sürdürülebilir bir tarım ve hayvancılık politikasının bulunmayışı sektörün önemli sorunlarından biridir.

Bonservis Genel Müdürü Cem Akar sorularımızı yanıtladı.

Türkiye’de ev dışı gıda dağıtım sektörünün dünü-bugünü ve yarını için ne diyebilirsiniz?

Bonservis, 2005 Ağustos’unda Esas Holding’in bir iştiraki olarak kurulmuştur.  Bonservis markası ile ev dışı tüketim sektöründe faaliyet göstermektedir. Marmara, Ege, Akdeniz  ve  İç Anadolu Bölgelerinde Ev Dışı Tüketim (EDT) diye tabir ettiğimiz otel, cafe, restaurant, catering gibi satış  noktalarına  7 farklı bölgeden (İstanbul , Gebze, Çorlu, Antalya, İzmir,  Bodrum ve Ankara) yaygın satış ve dağıtım hizmeti vermektedir.

Türkiye’de HORECA pazarının 14 milyar Euro seviyelerinde olduğu bilinmektedir. Sektörün yıllık büyüme hızı ise % 10 oranındadır.  Bugünün Türk ticaret dünyasında 14 milyar  Euroluk ev dışı tüketim pazarının önemli bir büyüklüğü gösterdiğine inanmaktayım. Bu pazarın % 30’u  Marmara,  %20’si Ege’de, %18 ‘i Akdeniz bölgesindedir.

Türkiye’de Horeca pazarı kanalları küçük parçalara bölünmüş olarak hızla gelişerek  büyümektedir. Bu nedenle ev dışı tüketim pazarında perakende sektöründe olduğu gibi bilimsel sektör analizleriyle henüz tam olarak ölçümlenememektedir.

Global krizin etkilerini 2009- 2010 yıllarında yaşadık;  şirketlerin iş gücünün azalması, tüketici davranışlarındaki değişiklikler (örn: dışarıda daha az yeme alışkanlığı) gibi. 2011 yılından itibaren pazarda büyüme öngörüyoruz. Sektörün büyümesi refah seviyesi, kültür ve eğitim düzeyinin artması ve alışkanlıkların değişmesi ile doğru orantılıdır. Sektörün geleceği için söyleyeceğim, ülke ekonomisi ile paralel hareket edeceğidir. Kısaca gelişen Türkiye’de, bu sektör de gelişecektir.  Bu gelişme, Türkiye’nin büyüme hızından daha yukarıda olacaktır diye düşünüyorum.

Ev dışı tüketimde gıdanın payı nedir?

Ev dışı tüketimde gıdanın payı %85, içeceklerin  %5, gıda dışının %10’dur.

Sektörde, Türkiye ve dünya pazarındaki farklılıklar nelerdir? Bu farklılıkların sizin açınızdan avantaj ve dezavantajları var mı?

Yukarıda belirttiğim gibi Türkiye’de ev dışı pazarının büyüklüğü 14 milyar Euro. Yani henüz gelişmekte olan bir pazar. Dünyaya baktığımızda, 15 milyar Euro hacmine ulaştıktan sonra bu sektörün, ivme kazanarak profesyonelleşmeye başladığını görüyoruz. Türkiye, Meksika ve Brezilya gibi gelişmekte olan pazarlar da bu kategorinin içindedir. 15 ile 30 milyar Euro arasında pazarı olan ülkeler ise İspanya, İtalya, Yunanistan konsolidasyon sürecindedir. Gelişmiş pazarlar olarak 30 milyon Euro’nun üstü ise Hollanda, Almanya, İngiltere, Fransa ve Amerika’yı bu kategoride sayabiliriz.

Ev dışı tüketim sektörü önünde gelişme fırsatı olan bir pazar, biz de kendimizi buna göre şekillendiriyoruz;  2010’da büyüme hedefimiz ile birlikte ürün gamını,  satış ve satınalma teşkilatını yeniden yapılandırdık.

Türkiye’de ev dışı tüketim pazarının pastasından pay alanlar daha çok üretici firmalar.  Çünkü, kendi  satış departmanları içinde kurdukları ekiplerle satış ve dağıtımlarını gerçekleştirmektedirler.  Ama her geçen gün mamul üreten şirketler dağıtım ve satışlarını  yavaş yavaş bizim gibi şirketlere devretmektedirler. Bu kapsamda yakın gelecekte bu kanala hizmet eden bizim gibi büyük dağıtım şirketlerine Türkiye’de çok ihtiyaç duyulacaktır.

Türkiye’de EDT konusunda gelişmekte olan ülkeler içinde olduğundan, yabancı ortaklarla birleşmelerde yaşanacaktır.

Bonservis markası ile üretim yapan/yapacak firmaları seçerken dikkat ettiğiniz kriterler nelerdir?

BONSERVİS markası ile kalite ve hijyene önem veren, teknolojik altyapısı kuvvetli, konusunda uzmanlarla üretim yapıyor ve servis veriyoruz. Bonservis ürün yelpazesinde profesyonel bir mutfağın ihtiyacı olan gıda (Kırmızı et, piliç eti, hindi eti, balık, süt ve süt ürünleri, meyve, sebze, şarküteri ) ve gıda dışı ürünler yer almaktadır. Bonservis markalı ürünlerimizin  yanı sıra, ulusal ve uluslararası profesyonel ve güçlü markaların da satış ve dağıtımını yapıyoruz. Nestle Maggi, Mövenpick, Trakya Çiftliği, Bonbeef, Çoban, Şenpiliç, Bolca, Çaykur, Selva, Yudum gibi önemli markaları örnek olarak verebiliriz.

İstanbul'da faaliyet gösteren kırmızı ve beyaz et modern işleme tesislerimiz ISO 9001 ve ISO 22000 belgelerine sahiptir. Tesisimizin kırmızı et ihtiyacı Ege Bölgesi’nde konumlanan canlı hayvan alım ve kesim merkezimiz tarafından karşılanmaktadır. Bu tesisle amacımız özellikle cafe, otel, restaurantların ihtiyacı olan kırmızı ve beyaz etlerin butik tarzı işlenerek taze servis edilmesidir.  Et üretimlerimizin tüm süreçleri veteriner hekimler kontrolünde yapılır. Sağlıklı ve hijyenik koşullarda hazırlanan ürünler, yine aynı koşullarda korunarak, soğuk zincir kırılmadan hızlı ve güvenilir bir şekilde kapınıza kadar ulaştırılır.

Ev dışı tüketim sektöründe hizmet verdiğimiz için ürün yelpazemizdeki ürünlerin kalite standartlarına uygun olmasına büyük titizlik göstermekteyiz.

                Antalya’daki tesislerimiz,

 

http://www.bonbeef.com/images/nokta2.jpg

Kalite, Çevre ve Gıda Güvenliği Politikası Belgesi

 

http://www.bonbeef.com/images/nokta2.jpg

G-F TSE-ISO-EN 22000 GGYS Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi Belgesi

 

http://www.bonbeef.com/images/nokta2.jpg

K-Q TSE-ISO-EN 9000 Kalite Yönetim Sistemi Belgesi

 

http://www.bonbeef.com/images/nokta2.jpg

American Institute of Baking (AIB) Kuruluşu tarafından verilen Mükemmeliyet Belgesi (Excellence Certificate) (Gıda Güvenliği ve Hijyen konusunda tüm gerekliliklerin karşılandığını gösteren belgedir )ne sahiptir.

               

Ürünlerin sağlıklı ve hijyenik koşullarda teslim edilebilmesi için belirlediğiniz iş akışı nasıldır?

Bonservis olarak amacımız, müşterilerimiz için değer yaratmak, teknolojiyi takip etmek, kendimizi sürekli yenilemek ve mutfakların ihtiyaçlarını karşılayan bir çözüm ortağı olarak hizmet vermektir. Bu hizmetin en önemli noktası olan doğru lojistik için, Türkiye’nin kritik noktalarında kuru ve soğuk hava depolarımızı kurduk. İstanbul, Gebze, Çorlu, Antalya, İzmir, Bodrum, Ankara gibi kritik noktalarda kurduğumuz depolar aracılığıyla, çok güçlü bir soğuk zincir dağıtım ağına sahibiz. Tüm Türkiye’de 444 0 961 no’lu tek sipariş hattımız ile müşterilerimizden aldığımız siparişleri çift rejimli araçlarımızla (aynı anda -18°C, +4°C taşıyabilen) zamanında, eksiksiz ve doğru olarak teslim ederek, sektörde “Bonservis İyi Servis”  sloganını yerleştirdik.

Sonuç olarak ürünlerimizi müşterilerimize hijyenik koşullarda, kalite kriterlerimize uygun  ulaştırmak üzere iş düzenimizi kurguluyoruz.

Depo dizayn kriterleri ve depoların verimli kullanımı hakkında neler söyleyebilirsiniz? Yeni bir depo açmak isteyen şirketlerin hedefleri neler olmalıdır?

Depo dizaynı ve depoların verimli kullanımı işimizin çok önemli bir parçasıdır. 7 depomuzu da ulaşım açısından kolay erişebilir olması ve yüksek tonajlı araçların giriş, çıkışına uygun olmasını planlayarak kurduk. Depolarımızı içinde hareket kabiliyetinin rahat olmasına, sorunsuz yükleme ve boşaltma yapacak şekilde tasarladık. Depodaki hijyen de çok önem arz ediyor, gıdanın olmazsa olmazlarından.

Yeni bir depo açmak isteyen şirketler büyüme hedeflerine paralel olarak hacmi iyi düşünmeliler. Deponun bir kere yapıldığını unutulmamalı. Bu nedenle seçilen soğutucular ile izolasyon ekipmanlarında kaliteye önem verilmelidir. Çünkü sonra bazı eksiklikleri entegre etmek daha zor ve maliyetli bir işlem olur.

Lojistik ve dağıtım süreçlerin salt maliyet yaratıcı bir kalem olmadığı aynı zamanda stratejik avantaj sağlayabilecek bir bileşen olduğunu da varsayarak lojistik ve dağıtım hizmetlerin maliyetler üzerindeki etkisinden bahsedebilir misiniz?

Zaman ile yarıştığımız işimizi daha verimli yapmak için bu konuda profesyonel danışmanlık hizmeti alıyoruz. Süreçlerimiz; dağıtım optimizasyonu, talep tahmin projesi, envanter yönetimi, bunlar birbirinin içinde modüller, 2011 Şubat sonunda hayata geçireceğiz. Bu süreçler hayata geçtiğinde hedefimiz,  lojistik yönetiminin ana fonksiyonları, satın alma, taşıma, depolama, stoklar, doğru bilgi akışının sağlanması ve bu organizasyon akışındaki  kaynaklarımızı etkili ve verimli kullanmaktır.  Araçlarımızın hangi noktalardan geçerek en kısa zamanda müşterimize ulaşacağını optimize ederek, zaman ve maliyet avantajı sağlayacağız..Genel olarak maliyetlerimizi düşürürken servis kalitemizi artırarak, müşteriye verdiğimiz hizmetin kalitesini artıracağız.

Bonservis’in kuruluşundan bu yana dünyayı beş yılda 365 kez dolaştık, önümüzdeki yıllarda müşterimize sunduğumuz hizmeti iyileştirmek için sürekli çalışıyoruz.

Ev dışı gıda dağıtım sektöründe teknoloji takibinin önemi nedir? Teknolojik açıdan Türkiye ve dünyadaki lider firmaları karşılaştırdığınızda ne sonuç çıkar?

Ev dışı gıda dağıtım sektöründe teknoloji takibi çok önemli. 2010 yılında  aldığımız büyüme hedefi kararına paralel olarak teknolojik alt yapımızı da gözden geçirdik.  Bilgisayar sistemimize yeni modüller ekleyerek güncelleştiriyoruz.

EDT sektöründe en önemli üç gider kaleminden biri dağıtım maliyetidir. Bunu optimize edemediğiniz sürece büyüdükçe problem yaşarsınız. Biz de bu nedenle rut optimizasyon programı konusunda dünyaca ünlü bir firmadan danışmanlık hizmeti alıyoruz. Araçların    on -line takipleri ile yakıt tasarrufu, verimliliği artırarak, hızlı bir şekilde müşteriye ulaşacağız.

Gelişmiş Horeca pazarlarına baktığımızda Amerika, İngiltere gibi ülkelerde teknolojik alt yapının ileri seviyelerde olduğunu görüyoruz. Ülkemizle ve dünya  pazarlarını kıyasladığımızda karlılık oranlarına farklılık  ne oranda ise,  teknolojide bunun doğal sonucu olarak aynı paralel de ilerlemektedir. Bizde dünyada lider firmaların kullandığı” road net programını “ tercih ederek rut optimizasyonunu şirketimizde aktifleştirmeye çalışıyoruz.

Müşterilerinizin sizi tercih etmesindeki en önemli etken nedir? Rakiplerinize göre farkınız nedir? Rekabet avantajlarınız nelerdir?

Bonservisi neden tercih ettiklerini özetlemek isterim;

Doğrudan dağıtım yapar,

Standart ürün kalitesi ile hizmet verir,

Zamanında ve eksiksiz hizmet işimizin en önemli noktasıdır.

Fiyat politikamız istikrarlıdır.

Bu nedenle kuruluşumuzdan bu yana bizimle çalışan adını şu anda sayamayacağım kadar önemli müşterilere hizmet vermekteyiz. Özellikle Esas Holding’in isminin getirdiği güven ve arkasındaki finansal güç sektördeki itibarımızı artırmaktadır.

Kısa ve uzun vadeli hedefleriniz nelerdir?  Sektörde gelmek istediğiniz nokta nedir? Yapmayı planladığınız yeni yatırımlar var mı?

Hedefimz, Türkiye’de EDT sektörünün ilkleri arasında yer almaktır. Bonservis, bugün ekonomik güce, bilgiye, tecrübeye ve sermayeye sahip, güvenilir bir markadır. Pazarı ve müşterilerini yakından izleyerek, ihtiyaçları önceden belirleyerek önlemlerini alan, kendimizi sürekli geliştiren bir yapıya sahibiz.

Türkiye’de ve Dünya’da 2009 yılı, global krizin etkisi ile durgunluk ve finansal güçlüklerle geçirildi. 2010’a Bonservis olarak olumlu gelişmelerle başladık. 2010’a olumlu bakışımız sonucu, iddalı bir büyüme hedefi belirledik ve %100 büyümeyi gerçekleştirdik. 2011’deki büyüme hedefimizi ise, %70 olarak belirledik. Lojistik bizim için çok önemli, 2012 sonu itibariyle depo sayımızı 12’ye çıkarmayı hedefliyoruz. Filomuzu sürekli geliştirme planlarımız sonucu önümüzdeki aylarda araç sayımızı 42 adede çıkaracağız ve müşterilerimize “iyi servis” vermeye devam edeceğiz.

Ev dışı gıda dağıtım pazarını etkileyen en önemli faktörler nelerdir? Bölgesel farklılıklar Pazar payını nasıl etkiliyor? Hangi bölgenin Pazar payı daha yüksek? Bunu sağlayan etmen nedir?

Ülkenin ekonomik durumu buna paralel insanların tüketim alışkanlıkları ev dışı gıda dağıtım pazarını etkilemektedir. Horeca pazarının dağılımınI incelediğimizde;  % 30’u  Marmara,  %20’si Ege’de, %18 ‘i Akdeniz bölgesinde olduğunu görüyoruz. Marmara bölgesinin çalışan nüfusu yoğun olması ve şirketimizin ilk bu bölgede kurulmasının avantajı ile bu bölgede güçlüyüz.

Bölgelere göre satış hacminiz nasıl? Satış hacminizin daha düşük olduğu bölgelerde satışları arttırmak için planlarınız nelerdir?

Yukarıda belirttiğim nedenlerden dolayı Marmara bölgesinde satış hacmimiz yüksektir. Diğer bölgelerimiz bizim için yeni ama önemi büyük. Ege, Antalya  ve Batı Akdeniz Bölgesi’nde potansiyellerine inandığımız için yaklaşık bir yıldır Antalya, İzmir ve Bodrum depolarımızla o bölgelere hizmet veriyoruz. Satış teşkilatımızı, sektörü ve bölgeleri çok iyi tanıyan arkadaşlarımızla yapılandırdık. Otellerin yoğun olduğunu bu bölgelerde yaz sezonunda mevsimsel artışı gözlemliyoruz. Fuarlar ve konferans turizmi kışın bölgeyi ekonomik açıdan hareketlendiriyor bu da yaz ve kış sezonunu dengelemektedir. Ankara’daki depomuzu da bu yıl açtık, yine uzman bir kadro oluşturduk.

Yeni girdiğimiz bölgelerde Bonservis’in sunduğu hizmetin farklılığı müşterilerimizden duymanın keyfini yaşıyorum.

Et ithalatı konusunda ne düşünüyorsunuz? Kırmızı ette yaşanan sıkıntı sizi etkiledi mi?

Ulusal düzeyde sürdürülebilir bir tarım ve hayvancılık politikasının bulunmayışı sektörün önemli sorunlarından biridir.  Tarım ve hayvancılığa dayalı üretim yapan işletmelerin tedarikçileri olan köylü veya küçük çiftçinin eğitim yetersizliği, ilkel koşullarda çalışması ve kayıt dışı ekonominin sektöre hakim olması, diğer bir sorun olarak karşımıza çıkıyor. Sektördeki firmaların örgütlenme konusunda yetersiz kaldığını ve aralarında belirli bir koordinasyonun bulunmadığını da görüyoruz. Sonuç olarak ülkemizde hayvancılığın desteklenmemesiyle, etin ithal edildiği bir noktaya geldik. 2010 yılında et fiyatlarındaki dalgalanma bizim sektörümüzü olumsuz yönde etkiledi.


Paylas
  Editör :  Esra Süren

 
1 2 3 4 5   Puan Yok  
 Kaynak :  Esra Süren

 Kategori  ROPORTAJ

1441 Kişi Tarafından Okundu.

Yorum ( 0 )   

Kayıtlı Yorum Bulunmuyor.

 

 Bu Kateoriye Ait Diğer Başlıklar

 
 

 Köşe Yazıları

Necati Aloğlu

Necati Aloğlu ¬
ŞİRKET YÖNETİMİ VE KURUMSALLAŞMA

Prof Dr. Can İkizler

Prof Dr. Can İkizler ¬
Kontakt Dermatit (Temasa Bağlı Cilt İltihabı)

Dr. Ali Tumuklu

Dr. Ali Tumuklu ¬
KROM CEVHERİNİN TAKİBİ

Dr. Yılmaz ARGÜDEN

Dr. Yılmaz ARGÜDEN ¬
TELEKOM ŞİRKETLERİ
 
TONER
 Son Haberler
 
 Popüler Haberler
 
 
 Döviz Bilgileri

  Döviz Alış Satış
  Dolar 1.8207 1.8295
  Euro 2.3249 2.3361





ANALIZ

Paylas Follow Reklamail on Twitter FriendFeed'de bana abone ol google reader blogcu blogspot





IS DUNYASI | EKONOMI | ULASTIRMA LOJISTIK DENIZCILIK HAVACILIK | TEKNOLOJI | TURIZM | EGITIM ISTIHDAM YONETIM DANISMANLIGI | FUAR PANEL | AKTUALITE SANAT | OTOMOTIV LASTIK YAN SANAYII | GUNCEL HABERLER | SAGLIK YASAM | HABERLESME ILETISIM TELEKOMINIKASYON | YEREL HABERLER | BANKACILIK SİGORTA FİNANS | YAPI INSAAT MIMARLIK DEKORASYON | DIS TİCARET | DUNYA | GUMRUK | AKARYAKIT VE MADENİ YAĞ | ROPORTAJ | ENERJİ MADEN | İHALE VE DUYURULAR | KARAYOLLARI VE YOL DURUMU | GİZLİLİK POLİTİKASI